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MEMORANDUM FOR DoD DESIGNATED AGENCY ETH ICS OFFICIALS 

SUBJECT: Interpretation or ·'Covered Department of Defense Offi cials" Under Section 84 7 

In the course of reviewing and reinforcing Section 84 7 compliance processes and 
procedures in your agenc ies, several of you asked my office how to interpret the statute's term 
"covered Department of Defense officials" as it applies to outgoing and fo rmer officials who 
must seek a Section 84 7 ethics opinion. In particular, you have asked how many years to look 
back into a departi ng employee's Federal career to determine whether he or she participated in 
the kinds of matters that trigger application of the Jaw. As a reminder, under Section 847 ofthe 
FY 2008 NOAA, "covered Department of Defense offic ials" must request and receive a wri tten 
opinion before accepting compensation from a defense contracto r within two years of leaving 
DoD service. 

There is no legislative history to help in fo rm our interpretation of the term "covered 
Department of Defense offi cials." So my office put together a small working group o r experts 
from the Military Departments to review the Procurement Integrity Act1 and the post­
Government employment statute (18 U.S.C. § 207) to help guide our efforts to define th is term in 
a way that is consistent with the intent of both or these statutes, which appear to be the 
underpinning of Section 847. 

To promote un iform application of Section 847 throughout DoD, and better ensure that 
ethics counselors are uploading the proper documents into A GEAR (the electronic database in 
which all Section 847 requests and ethics opinions must be stored for inspec tion by the DoD IG), 
please use the fo llowing clarifying guidance on the term "covered Department of Defense 
offi cials." 

For purposes of Section 847, a covered DoD official is an official or former DoD offic ial 
who, within two years after leaving DoD service, expects to receive compensation from a DoD 
contractor, and who, within the two year period prior to his or her departure from DoD: 

( I) Participated personally and substantially in an acquis ition as defined in sect ion 
(4)( 16) of the Office of Federal Procurement Policy Act2 wi th a value in excess of 
$ 10,000,000 while serving-

1 
Office of Federal Procurement Pol icy Act, formerly known as the Procurement Integri ty Act, now codified at 41 

u.s.c. §§ 2101-2107. 
2 An "acquisition" means the process of acquiring, with appropriated funds, by contract for purchase or lease, 
property or services (including construction) th at support the missions and goa ls of an executive agency. It does 
not include grants or cooperative agreements. 






